Wat is SEO en hoe belangrijk is het?

google-webmaster-tools-logoEén van de meest gestelde vragen die heeft geleid tot het ontstaan van Bitrank is: wat is SEO? Blijkbaar heerst er nog veel onduidelijkheid over het onderwerp SEO, ook wel search engine optimization genoemd. We leggen je graag uit wat het belang is.

Techniek is het begin

De eerste stap die gezet moet worden als je een website gaat optimaliseren voor zoekmachines is het goed inrichten van de techniek van je website. Zorgt er voor dat de website toegankelijk is voor zoekmachines en dat de inhoud van pagina’s goed leesbaar is. Om te kijken hoe zoekmachines op dit moment je website zien kun je in de zoekbalk in Google het volgende intypen: inchache:www.jewebsite.nl. Vervolgens klik je rechtsboven op ‘tekst versie’.

Google cache website
De laatste opgeslagen versie van je website in Google tonen.

Als je zeker weet dat de website goed bereikbaar is kun je echt beginnen met SEO. Je zult moeten bepalen of de snelheid voor je website geoptimaliseerd is en dat de opmaak van de website voldoet aan de geldende HTML standaarden. Daarnaast is het van belang dat teksten en afbeeldingen goed worden verwerkt in de code van de website. Naast deze, zijn er nog tientallen factoren die van belang zijn voor de technische optimalisatie van je website.

Content is een belangrijk onderdeel van SEO

Is de techniek van je website goed ingericht? Dan moet je er voor zorgen dat zoekmachines een rede hebben om je website regelmatig te bezoeken. Zorg er voor dat zoekwoorden en termen op de juiste plaatsen staan in je tekst en geef duidelijke omschrijvingen aan afbeeldingen in de alt-tags. Helaas is het niet genoeg om alleen je bestaande pagina’s te optimaliseren. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content aan je website toe te voegen. Een blog of nieuws gedeelte is de ideale manier om regelmatige nieuwe content te publiceren. Bitrank helpt je verder om ook nieuwe pagina’s te optimaliseren voor de meest recente SEO regels.

Zonder backlinks kom je niet ver

De website is goed bereikbaar voor zoekmachines, je content is van hoge kwaliteit, wat is dan de volgende stap? Zorg er voor dat andere websites naar je artikelen en pagina’s verwijzen. Zoekmachines hechten veel waarde aan het aantal links dat een pagina heeft, het is namelijk een goede indicatie van de populariteit. Hoe zorg je er voor dat andere websites naar je verwijzen? Als je content van hoge kwaliteit is en veel nuttige informatie biedt, bijvoorbeeld in de vorm van een handleiding, dan wordt er vanzelf naar verwezen. Natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen met websites. Misschien bieden ze de mogelijkheid om als gastblogger een artikel te schrijven waarin je zelf verwijst naar je website!

De vraag: wat is SEO, is lastig te beantwoorden in één artikel. Echter heb je nu wel een idee wat de drie belangrijkste pijlers van search engine optimization zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die meespelen, wil altijd over de laatste informatie beschikken over SEO? Meld je dan aan voor Bitrank en blijf op de hoogte!

Ronald

Ronald is online marketeer bij Bitrank. Hij is verantwoordelijk voor de blog, de nieuwsbrieven en het onderzoek naar nieuwe functionaliteiten voor Bitrank.

Reageren is niet mogelijk.